Focaccia

“Een BBQ is pas compleet met een heerlijk brood erbij vooraf of tijdens de BBQ. Waarom een kant en klaar brood kopen als je deze ook vrij eenvoudig zelf kunt bereiden?Je moet wel een beetje geduld hebben maar de handelingen zijn erg eenvoudig. Over smaak valt niet te twisten ga de uitdaging aan en personaliseer jou eigen brood tot een smaak feestje. Zorg dat de basis goed is, het deeg. De topping kan niet fout maar zorg dat je de volgende stappen goed uitvoert en neem de tijd! ….. Bak ze!”

Laten we van start gaan met het maken van het recept focaccia. Dit recept is afgemeten op 2 verse focaccia’s. Geen paniek als dit te veel is want na het afbakken kun je deze gewoon bewaren en de volgende dag even oppiepen in de oven. Maar geloof ons, meestal overleven de broden het geen 24 uur en moet je eerder deeg bijmaken dan dat je teveel hebt. 😉

Ingredienten deeg:

 • 50 ml olijfolie
 • 500 gr witte bloem
 • 10 gr zout
 • 15 gr suiker
 • 7 gr verse gist
 • 300 ml lauw water

Ingredienten topping:

 • 10 cherry tomaatjes
 • 50 ml olijfolie
 • 2 takjes tijm
 • 2 tenen knoflook
 • een handje strooikaas

Extra:

 • Durum tarwegriesmeel

Bereiding:

1. Voor het deeg starten we met alle drogen ingrediënten te mengen.

2. Als de ingrediënten goed vermengt zijn mag het water en de olie erbij.

3. Meng het deeg 4 minuten op de laagste stand met de mixer.(Dit kan natuurlijk ook met de hand.) Meng het daarna nog 7 minutenop 75% van het vermogen van je mixer.

4. Laat het deeg nu in een kom om te rijzen op kamertemperatuur en een tocht vrije plaats gedurende 6 uur onder een laagje vershoudfolie en een theedoek. Dit mag ook wat langer, maar 6 uur heb je wel nodig om een goed luchtig brood te krijgen.

5. Na 5,5 uur wordt het tijd om de topping voor je foccacia klaar te maken en de BBQ aan te steken. Pluk de takjes kruiden, pers de tenen knoflook en voeg het geheel allemaal samen. Je kunt uiteraard toppings toevoegen of weg laten dus kies gewoon uit wat je zelf lekker vind!

8. We gaan de BBQ gereedmaken om indirect te grillen op een temperatuur van 230 graden. Plaats ook alvast een extra pizza steen op het rooster tijdens het opwarmen van de BBQ.

9. Na het rijzen, rol je het deeg 2 cm dik uit op een pizza schep of een bakplaat o.i.d.. Druk er met de vinger toppen wat putjes in. Een kleine bakkerstip, gebruik durum tarwegriesmeel onder je deeg om deze makkelijk van je pizza schep of plaat af te kunnen schuiven op de pizza steen. Dit is niet alleen makkelijk maar dat geeft ook nog eens een lekkere bite aan je brood.

10. Smeer nu het deeg in met het kruiden mengsel en voeg de topping toe. je kunt voor een extra bite aan je brood ook nog wat durum tarwegriesmeel over je brood strooien. (de tomaatjes mogen er heel op maar je kunt deze ook halveren)

11. Als de pizza steen goed heet is (230 graden) , het focaccia deeg uitgedrukt is en naar smaak is aangekleed word het tijd om deze op de pizza steen te schuiven. Bak het deeg +/- 15 min tot het brood mooi goud bruin is geworden.

12. Haal het goudbruin afgebakken brood van de BBQ en laat het nog even een kwartiertje liggen voordat je het aansnijdt en ja punt 12 is het moeilijkst, het brood ziet er te lekker uit, je wil hem het liefste meteen op eten. Maar nog even geduld na dit laatste kwartier wordt je beloond voor je geduld!

13. Het kwartier zit erop dus nu mag je aanvallen! Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om gebruikerservaringen te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies. Door verder te navigeren op deze site geeft u aan deze cookies te accepteren.